Lush
  • Tuoretta käsintehtyä kosmetiikkaa!
Lush

Raaka-aineena ruusu

Vaikket olisikaan kulmakuntasi kaikkein suurin kasvitieteilijä, uskon, että tunnistat kuitenkin kasviemme aatelisen. Arvasitkin jo varmaan sen olevan ruusu; tätä kukkien kuningasta on tituleerattu kauneuden ja rakkauden symboliksi läpi sen historian. Punaisesta ruususta on tullut tosirakkauden ja intohimon peilikuva. Liekö syy kiihkeistä argentiinalaisista tangotanssijoista punaiset ruusut hampaidensa välissä?

Ruusuista saatavilla valmisteilla on monenlaisia vaikutuksia ihmiseen, niin fyysisesti kuin mielen tasollakin. Kosmetiikassa ruusu on erityisen tunnettu sen kyvystä tasoittaa punoituksia ja ärsytyksiä, mutta sen hyödyt eivät kuitenkaan lopu siihen. Ollaan todistettu ruusun balansoivan ihoa, rauhoittavan ja ravitsevan sitä. Aromaterapiassa puolestaan ruusua käytetään sytyttämään lemmen liekit ja nostattamaan tunnelmaa sen piristävien vaikutuksien vuoksi.

Lushilla käytämme suurimassa osassa tuotteitamme Rosa Damascena -lajikkeisia ruusuja, joita kolmituhatpäinen maanviljelijäjoukkomme meille tuottaa. Sadonkorjuu tapahtuu kesän alkajaisiksi touko-kesäkuussa, jolloin nopeakätiset ruusujenpoimijamme heräävät ennen auringonnousua keräämään näitä kallisarvoisia terälehtiä.

Poimijoiden tulee tosiaan olla aamuvirkkuja, sillä poiminta täytyy suorittaa aamu-usvassa terälehtien öljyn haihtumisen välttämiseksi, ja tuoksun ollessa voimakkaimmillaan. Suurin osa meillä Lushilla käytettävistä ruusuista kasvaa Turkin Senirin auringon porotuksessa, mutta erilaisia ruusulajikkeita kasvaa käytännössä pallonympäri.

Ruususta saadaan niin öljyä kuin absoluuttiakin, jotka molemmat ovat luonnon omia aarteita pikkupulloissa, mutta niiden valmistustavat poikkeavat huomattavasti toisistaan. Ruusuöljy uutetaan tislaamalla, joka on yleisin keino synnyttää luonnollista eteeristä öljyä, ja tätä keinoa ollaankin käytetty jo 900-luvulta asti. Ruusuabsoluutti puolestaan tuotetaan liuottamalla, jolloin kuumennusta ei tarvita lainkaan.

Valmistusmenetelmistä johtuen ruusuöljyllä ja -absoluutilla on hieman toisistaan poikkeavat aromit. Tislaamalla haihtuva öljy pullotetaan, tätä menetelmää käyttämällä myös tuoksu muuttuu hieman. Ruusun kohdalla öljystä muodostuu oikein makea ja joidenkin mielestä hieman hunajatwistinen, eläväinen ja hienovarainen. Absoluutti taas muistuttaa enemmän aitoa ruusupeltojen päällä leijailevaa ihastuttavaa tuoksua, jonka vuoksi sitä käytetään erityisesti hajuvesissä.

Nippelitietona onkin loppuun vielä kerrottava, kuinka ällistyttävän monta ruusua tarvitsemme tuottaaksemme ainoastaan yhden kilon valmista ruusuöljyä (rummun pärinää) … siihen uppoaa niinkin monta kuin 1 866 666 ruusua, eli 4000 kg terälehtiä. Ei voi muuta todeta kuin siinä olevan aikamoinen homma.

Maksutavat